Pyszne ciasto z orzechami i kremem cappuccino, z przepisu z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki
25 dag margaryny
3 - 4 żółtka
1 jajko
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
15 dag cukru pudru
połówki orzechów włoskich (ich ilość zależy od wielkości blaszki, u mnie 25/35 cm)
Masa:
4 jajka
cukier do smaku
35 dag masła
kawa cappuccino lub cytryna (użyłam 1/2 szklanki kawy cappuccino śmietankowego)
Ciasto wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki posiekać i zarobić ciasto, wyłożyć na blachę i wciskać połówki orzechów na całej jego powierzchni. Upiec w temp. 180*C przez ok. 50 min. Po przestudzeniu ciasto skropić z dwóch stron lekko schłodzoną kawą rozpuszczalną (ok. 3/4 szklanki).
2.Masa:
Jajka i cukier ubić na parze na sztywno. Masło utrzeć, dodawać stopniowo ubite i schłodzone jajka, suchą kawę cappuccino lub sok z cytryny (można dodać do smaku odrobinę wódki). Masę podzielić na 2 części.
3.Przełożenie ciasta:
Wafel - 1/2 masy - nasączone ciasto - 1/2 masy - wafel.
Komentarze