Składniki na ciasto:
100g masła
200g cukru
6 żółtek
6 białek
skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
150g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
400g wiśni (mogą być z kompotu lub mrożone, w sezonie świeże)
Wiedeński tort z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i połączyć z utartym masłem. Zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
2.Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy i ponakłuwać. Piekarnik nagrzać do 200°C. Podpiec spód ciasta przez 10-15 minut.
3.Utrzeć masło z połową cukru, żółtkami, skórką cytrynową i sokiem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć z masą z żółtek. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy. Ciasto ucierane wyłożyć na podpieczony kruchy spód i ułożyć na nim odsączone wiśnie. Piec w temperaturze 190°C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika i przestudzić.
Komentarze