WIEJSKA PIZZA Z ZIEMNIAKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Swojska pizza dla każdego.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    25 g świeżych drożdży,
    szklanka ciepłej wody,
    3 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta),
    pół łyżeczki soli,
    łyżeczka cukru,
    łyżka oliwy.

    Składniki na farsz:
    3 średnie ziemniaki,
    40 dkg pieczarek,
    średnia papryka czerwona,
    2 większe cebule,
    laska dobrej kiełbasy,
    pół pęczka szczypiorku,
    40 dkg sera żółtego,
    większa szczypta oregano,
    koncentrat pomidorowy,
    sól,
    bazylia,
    majeranek.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Wiejska pizza z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze wkładam do małej miski, dodaję cukier i połowę szklanki ciepłej wody. Mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut.

    W średniej misce łączę mąkę z solą, wlewam drożdże, oliwę i resztę wody, by uzyskać dość gęste ciasto.

    Obsypuję blat mąką, wykładam ciasto i formuję kulę.

    Ugniatam ciasto około 10 minut. Gdy stwardnieje i nie będzie się przyklejać do ręki i blatu, kilka razy rzucam je na blat.

    Gotowe ciasto umieszczam w natłuszczonej wcześniej oliwą misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę.

    Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowuję je, następnie zaginam końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!).
  • 2. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry.

    Pieczarki kroję w plasterki, paprykę oraz kiełbasę w kostkę.

    Szczypiorek siekam, cebulę kroję w półplasterki.

    Ser ścieram na tarce o dużych oczkach.

    Połowę koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku.

    Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie smaruję je przygotowanym sosem.

    Zaczynam rozkładać składniki: sos, ziemniaki, pieczarki, cebula, kiełbasa, papryka, szczypiorek, ser żółty.

    Całość posypuję oregano.

    Pizzę pieczę w około 250 stopniach mniej więcej 15-20 minut (trzeba kontrolować jej wygląd w czasie pieczenia, składniki powinny lekko się zarumienić).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować