Wiejska zupa- obiad jednogarnkowy

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie wspaniałe, lubimy je jeść z kromką pysznego, świeżutkiego, wiejskiego chleba

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 marchewki
    2 pory
    2 kalarepki
    2 cebule
    1 czerwona papryka
    ½ selera korzeniowego
    ¼ małej białej kapusty
    ½ kg ziemniaków
    1-2 gałązki tymianku,
    2-3 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    sól, czarny pieprz ziarnisty
    1 łyżka oleju do podsmażenia papryki

    2 litry wody
    2-3 białe kiełbasy
    30 dag wędzonki lub gotowanego boczku
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Wiejska zupa- obiad jednogarnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotowane jarzyny rozdrobnić krojąc w kawałki lub plasterki, kapustę poszatkować
    2. Jarzyny włożyć do garnka, lekko posolić, ucisnąć i pozostawić, aby puściły sok.
    3. Po upływie kilkunastu minut zalać wodą, dodać zioła i czosnek i zagotować.
    4. Pozostawić na wolnym ogniu i gotować ok. 1 godzinę.
    5. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, szybko podsmażyć na oleju , odsączyć z tłuszczu i dodać do zupy
    6. Białą kiełbasę zaparzyć, obsmażyć i pokroić w talarki, dodać pod koniec gotowania do zupy.
    7. Wędzonkę lub boczek pokroić w kostkę i szybko obsmażyć.
    8. Podsmażoną wędlinę odsączyć z nadmiaru tłuszczu i włożyć do garnka z zupą .
    9. Zupę podać gorącą , dla głodnych z kromką dobrego, wiejskiego chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować