Wiejska zupa- obiad jednogarnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotowane jarzyny rozdrobnić krojąc w kawałki lub plasterki, kapustę poszatkować
2. Jarzyny włożyć do garnka, lekko posolić, ucisnąć i pozostawić, aby puściły sok.
3. Po upływie kilkunastu minut zalać wodą, dodać zioła i czosnek i zagotować.
4. Pozostawić na wolnym ogniu i gotować ok. 1 godzinę.
5. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, szybko podsmażyć na oleju , odsączyć z tłuszczu i dodać do zupy
6. Białą kiełbasę zaparzyć, obsmażyć i pokroić w talarki, dodać pod koniec gotowania do zupy.
7. Wędzonkę lub boczek pokroić w kostkę i szybko obsmażyć.
8. Podsmażoną wędlinę odsączyć z nadmiaru tłuszczu i włożyć do garnka z zupą .
9. Zupę podać gorącą , dla głodnych z kromką dobrego, wiejskiego chleba.
Komentarze