Gulasz z szynki jest bardzo smaczny, na chudym mięsie, a sos jest niezwykle aromatyczny. Kasza jęczmienna wiejska pasuje do niego wybornie. Dodatek musztardy jest strzałem w 10.
Wiejski gulasz z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroic w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, przełożyć na talerz.
2.Mięso pokroić w 2 cm kostkę, oprószyć pieprzem i papryką. W dużym garnku rogrzać olej, wrzucić mięso, podsmażyć ze wszystkich stron ( na dużym ogniu). Posolić, wlać 50 ml wrzącej wody, dodać cebulę, doprawić pozostałymi przyprawami. Dusić na małym ogniu 60 minut. W trakcie duszenia dolewać sukcesywnie wrzącą wodę. Pod koniec duszenia dodać musztardę, wymieszać.
3.Makę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą, wlać do gotującego się sosu, wymieszać, zagęścić do pożądanej konsytencji. Doprawić do smaku solą.
4.Kaszę ugotować w osolonej wodzie( 15 minut). Odsączyć, posypać czosnkiem niedżwiedzim lub natką pietruszki. Podawać z gulaszem i np. piklami lub surówką z ogórków kiszonych.
5.Rady: gulasz można podlewać gorącym bulionem warzywnym.
Komentarze