wiejski kociołek

4.5 (173 ocen)

  • 45 min

Gulasz warzywny z klopsikami to pożywne danie. Podane z ziemniakami wystarczy za cały obiad. Latem przygotowuję go z warzyw z własnego ogródka. Doskonały sposób na rozgrzewający obiad na nadchodzące jesienne chłody.

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    1 żółta cukinia
    1 czerwona papryka
    1 zielona papryka
    1 duża marchewka
    1 cebula
    4 łyżki kukurydzy z puszki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    2-3 liście laurowe
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki Gulasz

Wiejski kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiejski kociołek 1. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawić. Uformować kulki. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć chwilę. Podlać szklanką wody, dodać ziele i liście laurowe, dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać klopsiki i kukurydzę oraz przecier pomidorowy. Dusić około 10 minut, po czym przyprawić i dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować