Wiejski pasztet do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Z podgardla i boczku odciąć skórę włożyć mięso do garnka z ciepłą wodą. Wody ma być tyle żeby przykryło mięso dodać cebulę,czosnek,liść laurowy i angielskie ziele,oraz sól ok 1 płaskiej łyżki,Gotować wszystko aż mięso zmięknie ale nie za mocno.Pilnować żeby się nie rozgotowało
2.• Ugotowane mięso wyjąć do miski jeszcze ciepłe zmielić na drobnym sicie przez maszynkę wraz z surową wątrobą (masa jest bardzo miękka )Wymieszać wszystko dodać pieprz gałkę muszkatołową w razie potrzeby dosolić.Masę dobrze wyrobić i od razu wkładać do suchych słoików jeszcze ciepłą.Słoiczki przykryć papierem dać w chłodne miejsce.Na drugi dzień zakręcić słoiki gotować na wolnym ogniu ok 2,5 godziny latem nawet 3 godziny
Komentarze