Wiejski pasztet do słoików

4.48 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najpyszniejszy pasztet jaki jadłam,Wytwarzany pod czas świniobicia w każdym gospodarstwie na wsi.Przepis został podpatrzony od rzeźnika

Składniki:

  • • 2,5 kg podgardla
    • 1 kg boczku surowego
    • 20 dag wątroby (może być drobiowa )
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 4 kulki angielskiego ziela
    • sól
    • pieprz
    • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wiejski pasztet do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Z podgardla i boczku odciąć skórę włożyć mięso do garnka z ciepłą wodą. Wody ma być tyle żeby przykryło mięso dodać cebulę,czosnek,liść laurowy i angielskie ziele,oraz sól ok 1 płaskiej łyżki,Gotować wszystko aż mięso zmięknie ale nie za mocno.Pilnować żeby się nie rozgotowało
  • 2. • Ugotowane mięso wyjąć do miski jeszcze ciepłe zmielić na drobnym sicie przez maszynkę wraz z surową wątrobą (masa jest bardzo miękka )Wymieszać wszystko dodać pieprz gałkę muszkatołową w razie potrzeby dosolić.Masę dobrze wyrobić i od razu wkładać do suchych słoików jeszcze ciepłą.Słoiczki przykryć papierem dać w chłodne miejsce.Na drugi dzień zakręcić słoiki gotować na wolnym ogniu ok 2,5 godziny latem nawet 3 godziny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Podgardle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować