Wiejski pasztet mojej mamy

4.49 (174 ocen)

Ulubiony pasztet całej naszej rodziny.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa (wieprzowina, wołowina lub cielęcina)
    (wieprzowina, kurczak lub królik)
    30 dag słoniny lub masła
    20 dag wątróbki
    4 jajka
    włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, cebula)
    czerstwa bułka
    2-3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    4 ząbki czosnku
    10 ziaren jałowca
    łyżka vegety
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wiejski pasztet mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiejski pasztet mojej mamy 1. 1. Mięso i warzywa myjemy. Włoszczyznę obieramy i z mięsem i słoniną wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie,sól i pieprz. Zalewamy wodą i gotujemy. Wątróbkę gotujemy osobno.
    2. Mięso oddzielamy od kości. Bułkę moczymy w ugotowanym wywarze. Mięso, wątróbkę, słoninę i bułkę mielimy. Dodajemy jajka, starty czosnek, rozgniecione ziarenka jałowca, sól, pieprz i vegetę do smaku. Wyrabiamy na jednolitą masę.
    3. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wkładamy masę. Można na spód rozłożyć kilka plastrów boczku. Dobrze ubijamy i wygładzamy wierzch. Pieczemy 40-45 min w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować