1,5 kg mięsa (wieprzowina, wołowina lub cielęcina)
(wieprzowina, kurczak lub królik)
30 dag słoniny lub masła
20 dag wątróbki
4 jajka
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, cebula)
czerstwa bułka
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
10 ziaren jałowca
łyżka vegety
sól, pieprz
Wiejski pasztet mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso i warzywa myjemy. Włoszczyznę obieramy i z mięsem i słoniną wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie,sól i pieprz. Zalewamy wodą i gotujemy. Wątróbkę gotujemy osobno.
2. Mięso oddzielamy od kości. Bułkę moczymy w ugotowanym wywarze. Mięso, wątróbkę, słoninę i bułkę mielimy. Dodajemy jajka, starty czosnek, rozgniecione ziarenka jałowca, sól, pieprz i vegetę do smaku. Wyrabiamy na jednolitą masę.
3. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wkładamy masę. Można na spód rozłożyć kilka plastrów boczku. Dobrze ubijamy i wygładzamy wierzch. Pieczemy 40-45 min w temperaturze 190 stopni.
Komentarze