Wiejskie masło smakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę o temperaturze pokojowej wlać do słoika, zakręcić i potrząsając zrobić masło (mnie ta czynność zajęła 20 minut). Gotowe masło przełożyć do miski i kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Uformować osełkę.
Z tej ilości śmietany wyszło 240 g masła.
2.Do miękkiego masła dodać sok z cytryny, dobrze wymieszać i podzielić na 4 do oddzielnych miseczek.
3.Do pierwszej dodać chrzan i sól, do drugiej składniki paprykowe, do trzeciej koper i sól, do czwartej czosnek. Wymieszać.
4.Przygotować 4 prostokąty folii natłuszczonej olejem. Wyłożyć masło, uformować wałeczki zawinąć i schłodzić w lodówce.
Porady
Jeżeli nie macie ochoty na robienie swojego masła, to można je zastąpić 82% masłem ze sklepu.
Komentarze