W tym roku postanowiłam zrobic dekoracje na stół wielkanocny z ciasta drożdzowego,poszperałam troche w internecie troche sama zmodyfikowałam i wyszły mi takie koszyczki,a przy okazji fajna zabawa
Wielkonocny koszyczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mleko lekko podgrzewamy mieszamy z 1łyzką cukru,drożdzami i posypyjemy kilkoma łyżkami cukru,odstawiamy na 15min do wyrośnięcia
2.masło rozpuszczamy i studzimy
3.pozostałą mąke wsypujemy do dużej miski,dodajemy resztę cukru,sól,roztrzepane jajka,wyrośnięty zaczyn i roztopione masło wyrabiamy dokładnie,możemy przykryc ściereczką odstawiamy na około 10 min
4.miske metalową owijamy w folię aluminiową,i odwracamy do góry dnem
5.Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy ponownie. 1/4 ciasta odkladmy na bok,reszte ciasta dzielimy na równo 12 kawałków(ja ważyłam po 40 gram)
6.kawałeczki formujemy na wałeczki, 6 pierwszych wałeczków układamy na krzyż na misce
7.resztę wałeczków przeplatamy w koło
8.Ciasto które zostało dzielimy na pół i formujemy dwa wałki, przeplatamy je ze sobą z tego robimy obręcz do koszyka
9.smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200stopni około 20 minut,w razie gdy nam góre będzie przypiekało możemy przykryc folią aluminiową
10.po upieczeniu obręcz spinamy wykałaczkami do koszyczka
11.*ja zrobiłam z podwójnej porcji i upiekłam dwa koszyczki
Komentarze