Wielka chałka z płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże drożdże należy rozpuścić w 1/2szklance ciepłego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 15-20 min. Przy użyciu drożdży suszonych,czynność tą pomijamy.
Gotowy rozczyn połączyć z przesianą mąką, ciepłym mlekiem, roztopionym tłuszczem, cukrem, jajkiem, szczyptą soli i wyrobić dokładnie ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki.
2.Gotowe, wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze chwilę wyrabiać i podzielić na 3 części i zapleść warkocz. Odstawić jeszcze na ok 15 min, do ponownego wyrośnięcia.
3.Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.
4.Piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzić na kratce.
Komentarze