Wielkanocna zupa chrzanowa

4.51 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Wielkanoc tuż tuż...a u mnie przedsmak świąt i pyszna zupa chrzanowa.Chrzan,nazywany również słowiańskim żeń-szeniem zajmuje zaszczytne miejsce w tradycji chrześcijańskiej jest nieodzownym elementem świątecznej Wielkanocnej święconki. Zapewnić nam ma przez cały rok zdrowie i siły witalne.

  • 30 min

Składniki:

  • 160 g szynki włoskiej surowej
    1 1/2 l bulionu drobiowego
    6 ziemniaków
    3 łyżki chrzanu
    1 cebula
    1 łyżka masła
    150 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka majeranku
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki szczypiorku
    4 jajka
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wielkanocna zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno pokrojoną szynkę włoską oraz posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy do gotującego się bulionu.Na tę samą patelnię wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy przez chwilę,następnie przekładamy do garnka z bulionem. Dodajemy majeranek i gotujemy zupę pod przykryciem,aż ziemniaki będą miękkie.Pod koniec gotowania dodajemy do zupy chrzan i śmietanę, ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Jajka obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół. Na każdy talerz nakładamy po 2 połówki jajka i nalewamy zupę. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować