Wielkanocna baba drożdżowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy i rozrabiamy w połowie szklanki letniego mleka dodając 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki . Mieszamy i odstawiamy by ruszyły .
Resztę mleka delikatnie podgrzewamy . Masło roztapiamy w rondelku .
Jajka ubijamy z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą masę . Do ubitych jajek dodajemy wyrośnięte drożdże oraz przesianą mąkę . Ubijamy ciasto mikserem ze specjalną końcówką . Dolewamy letnie mleko . Ciasto będzie dosyć rzadkie i klejące . Gdy będzie dobrze połączone wlewamy roztopione , przestudzone masło . Ponownie miksujemy .
Na końcu dodajemy bakalie , łączymy z ciastem . Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny by wyrosło .
2.Po tym czasie ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy na babkę ( ciasta jest dość dużo więc użyjcie największej formy na babkę lub dwóch mniejszych ) . Odstawiamy ponownie pod przykryciem by ciasto podrosło ( na ok. 40 minut ) .
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC i pieczemy naszą babkę ok. 35-45 minut (góra-dół) , do suchego patyczka . Gdyby wierzch babki zaczął się za bardzo rumienić należy przykryć babkę folią aluminiową i piec dalej .
Po upieczeniu i wystudzeniu wyciągamy babę z formy i polewamy lukrem , wierzch dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową .
Komentarze