Wielkanocna babka z niespodzianką

0 (0 ocen)

Wielkanocna babka z niespodzianką w środku :) A jaka ona będzie, zależy jakiej użyjecie foremki. Czy będzie to zwykłe jajko, czy może baranek :D Wybór należy do was, jedno jest pewne... na pewno zaskoczy gości! Polecam. (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)

Składniki:

  • Babka kakaowa:
    200 g masła miękkiego
    200 g drobnego cukru do wypieków
    4 duże jajka
    250 g mąki pszennej
    50 g kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka

    Babka waniliowa:
    200 g masła miękkiego
    200 g drobnego cukru do wypieków
    4 duże jajka
    250 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    2 łyżki mleka

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    3 - 4 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Wielkanocna babka z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babka kakaowa: Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksować. Mąkę, proszek i kakao wymieszać, przesiać, a następnie dodać do puszystego masła z jajkami. Delikatnie wymieszać szpatułką. Keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wypełnić ciastem, wyrównać. Piec w 160st.C około 40-50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wystudzoną, kakaową babkę pokroić na kromki, a z każdej kromki wyciąć za pomocą foremki dowolny kształt (może to być zajączek, jajko, baranek itp.)
  • image-236nk9v 2. Babka waniliowa: Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksować. Mąkę i proszek wymieszać, przesiać, a następnie dodać do puszystego masła z jajkami. Delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wlać mleko i wymieszać. Keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na spód formy wyłożyć cienką warstwę ciasta jasnego, następnie blisko siebie poukładać na nim wycięte z kakaowej babki zajączki/ baranki/ jajka itp. Resztę formy wypełnić ciastem jasnym, tak aby zakryło ciemne ciasto. Piec w 160st.C około 40-50 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
  • 3. Lukier: Cukier puder rozetrzeć z sokiem. Gotową babkę polać lukrem i udekorować, np. rodzynkami, wiórkami kokosowymi itp. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować