Wielkanocna babka marmurkowa

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Babka jest niezwykle smaczna, delikatna i wilgotna. Nawet mój tata, który nie lubi babeczek, babek itp. powiedział, że jest jedną z najlepszych jakie jadł.

Składniki:

  • Ciasto:
    250g. mąki pszennej
    50g. mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4- 1 szkl. cukru pudru
    250g. masła miękkiego
    5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    2-3 łyżki kakao

    Lukier:
    ½ szkl. cukru pudru
    1-2 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Wielkanocna babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło utrzeć z cukrem, sokiem i skórką na puszystą masę. Dodać żółtka i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z utartym masłem, dodając również stopniowo proszek do pieczenia i mąki (przesiane!)
  • 2. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao i wymieszać.
  • 3. Formę do babki z kominkiem o średnicy 20-24cm. Wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Jasne ciasto wylać na spód formy, na nie wyłożyć ciasto ciemne. Widelcem delikatnie można zrobić w ciastach fleksy. Piec w 180st.C około 30-40 minut. Wyjąć z piekarnika o ostudzić.
  • 4. Ostudzoną babkę polać lukrem (cukier puder wymieszać z sokiem) i udekorować płatkami migdałowymi. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować