Wielkanocna babka mięsna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ta babka bardzo efektownie wygląda na stole, a jest bardzo łatwa do zrobienia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
    7 jajek
    2 cebule czerwone
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
    1 łyżka suszonej natki pietruszki
    pęczek koperku
    2 łyżki kaszy manny
    bułka tarta
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka chrzanu
    2 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Wielkanocna babka mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szesć jajek gotujemy w lleko osolonej wodzie na twardo .Cebule obieramy i drobno kroimy. Koperek myjemy i siekamy drobno. Do mięsa dodajemy surowe jajko, połowę koperku, pokrojone cebule, przyprawę do mielonego, natkę pietruszki i kaszę. Mięsną masę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle bułki tartej aby masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pozostałym koperkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy babkę przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować