Wielkanocna babka mocno cytrynowa

4.99 (198 ocen)

  • 15 min

W sam raz na zbliżające się Święta...bardzo łatwa w przygotowaniu i zawsze się udaje:)

  • 15 min

Składniki:

  • 5 jaj
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki tortowej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    1/4 szkl. soku z cytryny + 1/4 szkl. oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.99 (198 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Wielkanocna babka mocno cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem i ocieramy z niej skórkę, sok wyciskamy tak, aby uzyskać 1/4 szklanki. Do soku dolewamy olej
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy cukier cały czas ubijając na puszystą masę.
  • 3. Mikser zamieniamy na ręczną ubijaczkę, dodajemy po jednym żółtku, następnie partiami na przemian przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i produkty płynne (sok + olej)
  • 4. Na koniec dodajemy otartą skórkę, chwilę jeszcze ubijamy, aby upewnić się, że wszystkie składniki są dobrze połączone.
  • 5. Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym, pieczemy 40min w 170st. na termoobiegu. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub polewamy białym lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować