Wielkanocna pascha czekoladowo-pomarańczowa

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Szukałam dobrego przepisu na wielkanocną paschę. I chyba znalazłam :) Jest przepyszna, z nutą nowoczesności- pomarańczą. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • 1 kg zmielonego i odciśniętego twarogu półtłustego z kostki
    8 żółtek
    200 g. masła, w temperaturze pokojowej
    1 szkl. śmietany kremówki 36%
    250 g. cukru pudru
    1 łyżka likieru pomarańczowego
    3/4 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
    150 g. gorzkiej czekolady 70%, rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha

Wielkanocna pascha czekoladowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć do puszystości z cukrem pudrem. Następnie wlać śmietanę kremówkę i dalej ucierać. Masę podgrzać na małym ogniu, uważając aby się nie zagotowała. Zdjąć z palnika. Dodać twaróg, masło i likier. Dobrze zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i skórkę pomarańczową, ponownie wymieszać. Dwie formy z dziurkami na dole (użyłam durszlaka) o pojemności 1 litr każda wyłożyć gazą. Wyłożyć do nich masę serową, lekko ugniatając. Następnie przykryć gazą oraz talerzykiem i obciążyć. Formy umieścić na półmiskach, aby serwatka mogła swobodnie z nich wypływać. Tak przygotowanie paschy schłodzić w lodówce całą noc. Po tym czasie odwrócić formy do góry nogami i delikatnie wyjąć paschy z formy. Udekorować, np. pomarańczą, wiórkami kokosowymi lub posypać kakao. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować