Wielkanocna pieczeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać posiekać połączyć z mięsem mielonym,kajzerkę namoczyć w wodzie odcisnąć dobrze rozdrobnić dodać do masy mięsnej wbić jajka surowe,doprawić do smaku solą i pieprzem dokładnie wyrobić.
2.Fasolkę szparagową blanszować 2-3 minuty we wrzącej osolonej wodzie,osączyć,zostawić do wystygnięcia.
3.Paprykę wydrążyć z nasion pokroić na cienkie paseczki,Naczynie ceramiczne o wym 27/15 cm wyłożyć papierem do pieczenia boki i dno wylepić masę mięsną ułożyć ugotowane wcześniej na twardo jajka,następnie rozłożyć fasolkę i paprykę przykryć reszta mięsa.
4.Wierzch pieczeni skropić delikatnie olejem posypać płatkami chili i wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 1 godziny.
Po upieczeniu wystudzić i kroić na grube plastry. Serwować z sosem chrzanowym
Komentarze