Wielkanocna pieczeń

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pieczeń z gotowanym jajkiem w środku, będzie cudowną i smaczną ozdobą świątecznego stołu, polecam serwować z sosem chrzanowym

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa
    1 kajzerka czerstwa
    1 duża cebula
    3 jajka surowe
    3 jajka gotowane na twardo
    1 szklanka fasolki szparagowej
    1 papryka czerwona
    1 łyżka oleju
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    płatki chili do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wielkanocna pieczeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać posiekać połączyć z mięsem mielonym,kajzerkę namoczyć w wodzie odcisnąć dobrze rozdrobnić dodać do masy mięsnej wbić jajka surowe,doprawić do smaku solą i pieprzem dokładnie wyrobić.
  • 2. Fasolkę szparagową blanszować 2-3 minuty we wrzącej osolonej wodzie,osączyć,zostawić do wystygnięcia.
  • 3. Paprykę wydrążyć z nasion pokroić na cienkie paseczki,Naczynie ceramiczne o wym 27/15 cm wyłożyć papierem do pieczenia boki i dno wylepić masę mięsną ułożyć ugotowane wcześniej na twardo jajka,następnie rozłożyć fasolkę i paprykę przykryć reszta mięsa.
  • 4. Wierzch pieczeni skropić delikatnie olejem posypać płatkami chili i wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 1 godziny.
    Po upieczeniu wystudzić i kroić na grube plastry. Serwować z sosem chrzanowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować