Wielkanocna pieczeń z jajek i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce mieszamy ugotowane na twardo, wystudzone i starte na grubej tarce jajka, ser żółty, bułkę tartą, śmietanę, surowe jajka i koperek.
2.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę. Pozostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do jajek. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Formę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy nasz farsz lekko go dociskając dłonią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia i wkładamy na noc do lodówki. Pieczeń podajemy pokrojoną w grube plastry. Idealnie pasuje do niej sos chrzanowy.
Komentarze