Wielkanocne tsoreki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis przywiozłam ze sobą z Grecji gdzie na wielkanocnym stole zabraknąć nie może właśnie tsoureki!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 100 dag mąki
    8 dag świeżych drożdży
    20 dag cukru
    20 dag masła
    5 jaj
    2 żółtka
    skórka otarta z 2 pomarańczy
    szczypta soli
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wielkanocne tsoreki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej. Utrzyj drożdże z łyżeczką cukru i rozprowadź w 6
    łyżkach stołowych ciepłej wody. Zrób w mące wgłębienie, wlej
    drożdże, wymieszaj z niewielką częścią mąki. Przykryj ściereczką i
    odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozgrzej na patelni masło, ciepłe
    dodaj do mąki razem ze skórką pomarańczową, jajkami, resztą cukru i
    solą. Zagnieć ciasto (powinno łatwo odklejać się od rąk). Odstaw do
    wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj
    tłuszczem formę, przełóż do niej ciasto (możesz je także piec na
    blasze, nadając mu kształt warkocza.. Jeszcze raz odstaw na 15 minut w
    ciepłe miejsce. Roztrzep żółtko z łyżką wody i posmaruj ciasto.Posyp
    płatkami migdałowymi. Piecz ok. 30-40 minut.
    Ciasto można kroić w plastry i smarować czekoladą bądź marmoladą, a można jeść samo tradycyjnie odrywane dłońmi. Dla miłośników słodkości można przygotować nadzienie ze startej czekolady.
    Od dłuższego czasu pasjonuję się Grecją oraz jej kuchnią - znaną wszystkim ze zdrowotnych właściwości kuchnią śródziemnomorską. Tsoureki to jedno z tradycyjnych wiosennych, a zwłaszcza wielkanocnych smakołyków, który tylko z pozoru przypomina naszą chałkę :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować