Wielkanocne zające do koszyczka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wielkanocne zające do koszyczka

  • 60 min

Składniki:

  • Rozczyn

    drożdże 20 g
    mleko 100 ml
    woda 100 ml
    cukier 1 łyżka
    mąka 2 łyżki
    Mleko z wodą wymieszać, podgrzać do letniej temperatury. Następnie dodać drożdże, cukier i mąkę, całość rozetrzeć na gładko. Zaczyn odstawić na 15 minut, aż zaczyn ruszy.

    Ciasto właściwe

    mąka 2 szklanki (około 320 g) plus do ewentualnego podsypywania
    olej 50 ml
    woda ciepła około 1 szklanka
    ponadto; rozkłócone jajko do posmarowania, rodzynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Wielkanocne zające do koszyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, nieco ostudzić. Mąkę przesiać do misy, wodę i gotowy zaczyn. Ciasto zagniatać parę minut, aż będzie delikatne i gładkie, w razie potrzeby podsypać mąką lub dodać więcej wody. Konsystencja ciasta powinna być plastyczna i delikatna w dotyku. Ciasto drożdżowe podzielić na kawałki, z których uformować rulony o długości 5 cm. Rulon zwinąć do środka z jednej, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z kolejnego kawałka uformować główkę z nacięciem w kształcie uszu. Uformować małą kuleczkę, która będzie ogonkiem. Jako oczy można wykorzystać najmniejsze rodzynki. Zajączki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 180 °C 15-20 minut, ostudzić na kratce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować