Wielkanocne ciasteczka przekładane

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Naprawdę warto zrobić takie ciasteczka będą piękną i smaczną ozdobą wielkanocnego stołu lub koszyczka ze święconka .

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    50 dag mąki
    4 żółtka
    1 margaryna
    8 dag cukru pudru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    marmolada do przełożenia,polewa biała do polew Diamant,żółty barwnik spożywczy,lukrowe pisaki do dekoracji Dr.Oetkera,żelowe pisaki z brokatem do dekoracji Dr.Oetkera,perełki cukrowe do dekoracji ,różne foremki o motywie wielkanocnym do wykrawania ciasteczek


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wielkanocne ciasteczka przekładane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć margarynę ,dodać cukier puder,żółtka,utrzeć.Utartą masę wyłożyć na przesianą mąkę z proszkiem.Zagnieść szybkimi ruchami ,aż masa zostanie całkowicie wchłonięta przez mąkę.Ciasto cienko rozwałkować na grubość 5 mm.wykrawać różnymi foremkami ciasto.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni na złoty kolor.Po upieczeniu ,przestudzeniu przekładać marmoladą .Lukier przygotować wg przepisu na opakowaniu dodając odrobinę żółtego barwnika spożywczego.Gotowym lukrem smarować ciasteczka.Pozostawić do wyschnięcia lukru.Następnie dekorować kolorowymi pisakami ,cukierkami kolorowymi itp. Pozostawić na noc do wyschnięcia.

Porady

Do barwienia lukru możemy użyć innych kolorowych barwników spożywczych i ozdobić na wiele sposobów różnymi dekoracjami spożywczymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować