175 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
100 g zimnego masła lub margaryny
1 żółtko
szczypta soli
gęsta konfitura do przełożenia (ja użyłam mirabelkowej)
Wielkanocne ciasteczka z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 h.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (lub dwóch) na oprószonym mąką blacie. Wykrawamy pełne ciastka, a w połowie z nich wykrawamy okienka. Przekładamy delikatnie na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor ok. 10 - 15 minut.
Studzimy na kratce. Następnie przekładamy konfiturą. Na środek pełnego ciastka nakładamy ok. 1/3 łyżeczki konfitury i przykrywamy ciastkiem z okienkiem, delikatnie dociskając.
Smacznego! :)
Komentarze