Wielkanocne przysmaki podaję w nowych odsłonach. Inwencja twórcza w kuchni jest wskazana, gdy chce się zachwycić gości formą i smakiem potrawy. Jajka podane w ten sposób są doskonałe i efektowne.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- ciasto francuskie (arkusz gotowego ciasta): 1 opakowanie
- jajka (małe lub średnie): 6 sztuk
- sól: 1 łyżeczka
- pieprz (czarny lub ziołowy/mielony): 0.5 łyżeczki
Wielkanocne jajka w miseczkach z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciasta francuskiego wycinamy kształty pasujące do dna i boków foremek silikonowych, w których zamierzamy upiec miseczki ( najlepiej przyłożyć ciasto do dna foremki i obrysować kształt koła, oraz podłużny pasek na brzeg foremki o odpowiedniej długości).
2.Foremki wylepić ciastem. Resztki ciasta francuskiego można porwać na małe kawałki i napełnić nimi wnętrze miseczki. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C.
3.Miseczki z ciasta francuskiego wstawić na 10 minut do piekarnika, podpiec, wyjąć.Do każdej miseczki wlać jajko lub same żółtko. Piec jeszcze 10 minut. Posypać przyprawami, udekorować według uznania.
4.Rady:
1) Miseczki przed wlaniem jajek można napełnić do połowy wysokości farszem z podsmażonych pieczarek i cebuli lub podsmażonym wędzonym boczkiem. Wówczas nie należy wkładać do nich resztek ciasta francuskiego, aby pozostało miejsce na jajko.
2) Miseczki można posypać suszonym czosnkiem niedźwiedzim lub świeżym szczypiorkiem.
3) Używam foremek silikonowych.
Komentarze