Wielkanocne paszteciki z wegetariańskim nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, usypujemy kopczyk i robimy zagłębienie. Do środka wbijamy jajko, dodajemy sól, śmietanę, szczyptę proszku do pieczenia oraz masło.
Szybko zagniatamy bardzo elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Kiedy ciasto będzie jednolite owijamy je folią aluminiową i wkładamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia robimy farsz.
Do twarogu dodajemy drobno pokrojone jajka, starty żółty ser, żółtko oraz chrzan.
Całość doprawiamy przyprawą do żurku oraz szczyptą soli.
2.Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie części.
Wałek oraz stolnicę oprószamy mąką.
Rozwałkowujemy ciasto na kształt dość długiego prostokąta, odcinamy nierówności.
Nakładamy wzdłuż farsz, zalepiamy i kroimy na mniejsze paszteciki.
Układamy je na papierze do pieczenia. Każdy z osobna smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Pieczemy przez dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni.
Z pozostałego ciasta możemy wyciąć niewielkie ciasteczka, posypać je odrobiną soli i kminku i przygotować dodatkowo krakersy. ;)
Komentarze