Wielkanocne placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczne połączenie tradycyjnych placków z mięsnym farszem i chrzanowymi dodatkami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 600 g młodych ziemniaków
    1 jajko
    5 łyżek mąki
    100 g serka chrzanowego
    1 łyżka chrzanu
    2 łyżki sosu majonezowego z chrzanem
    sól, pieprz
    Farsz:
    50 g łopatki wp
    50 g karkówki wp
    50 g boczku
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki majeranku
    sól, pieprz
    olej rzepakowy do smażenia

Wielkanocne placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocne placki ziemniaczane 1. Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, ser, chrzan, sos i mąkę, rozprowadzamy na jednolitą masę.

    Mięso mielimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy małe kotleciki.

    Olej rozgrzewamy, układamy przy pomocy łyżki, placki (1 pełna, rozsmarowana), na nią układamy mięso, zalewamy startymi ziemiankami (1 łyżka).

    Smażymy na rumiano z obu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy