Wielkanocny wianuszek na bogato. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie babki:
2.Cukier z jajkami zmiksować na puszystą masę.
Stopniowo do zmiksowanej masy dodawać cukier waniliowy.
3.Następnie dodać roztopioną i schłodzoną margarynę i wlać zimne mleko.
Wszystko razem zmiksować.
4.Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
5.Ciasto wlać do wcześniej przygotowanej formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą) i włożyć do nagrzanego do 175stC piekarnika.
Piec ok. 45 minut. Odstawić do wystudzenia.
6.Przygotowanie kremu:
7.Zagotować mleko razem ze cukrem. 1/3 mleka odlać i wsypać i rozmieszać w nim grysik. Do gotującego mleka dodać rozmieszaną masę i doprowadzić całość na małym ogniu do gotowania, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
8.Masło ubić z cukrami waniliowymi i dodać słodzony grysik i ubijać. Tak długo aż krem stanie się biały.
9.Babkę przeciąć nożem na pół i dolną warstwę posmarować kremem. Złączyć górę babki ze spodem i posmarować jeszcze wierzch cienko kremem. Udekorować według gustu. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Porady
Ja udekorowałam wianuszek z kwiatamiz masy cukrowej, które sama robiłam
Komentarze