Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Taki króliczek to śliczna ozdoba wielkanocnego stołu! Środek można wykonać dowolny. Ja uwielbiam mazurka kajmakowego, dlatego postanowiłam wykonać kajmakowy ser w środku.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Biszkopt:
    • 4 duże jajka,
    • 4 łyżki mąki tortowej,
    • 4 łyżki cukru,
    • Szczypta soli,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka oleju
    Kajmakowy sernik:
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 250 gram sera białego (u mnie z wiaderka)
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
    • ok 300 gram kajmaku

    Dekoracja:
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • wiórki kokosowe do obsypania,
    • daktyl na wykonanie oczek,
    • biała i różowa kartka papieru do wykonania uszu i noska,
    • zielone wiórki waflowe na wykonanie trawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podział biszkoptu 1. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Puszystą masę delikatnie łączymy z mąką, proszkiem oraz olejem. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 20 minut w 180˚C.
    Upieczony biszkopt studzimy.
    Gotowy przekrawamy na dwie równe części. W ten sposób otrzymujemy 2 półkola, które przełożymy kajmakowym sernikiem.
  • ścieranie czekolady 2. SERNIK KAJMAKOWY:
    Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • dodanie kajmaku 3. Żelatynę rozpuszczamy w ok 1/3 szklanki gorącej wody. Lekko studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy masę kajmakową. W następnej kolejności dodajemy ser. Gdy składnik dokładnie się połączą wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
  • dodanie czekolady 4. Na koniec wsypujemy przygotowaną czekoladę. Masę mieszamy już za pomocą łyżki. Gotową przekładamy dwie połówki biszkoptu. Przełożone ciasto odstawiamy do zastygnięcia do chłodu.
  • wycinanie zarysu królika 5. Zastygnięty torcik stawiamy pionowo. W odległości około 1/3 od początku wycinamy trójkątny kawałek ciasta. Dzięki temu otrzymujemy głowę oraz tułów zajączka.


    Mając gotowy zarys zajączka przystępujemy do jego dekoracji.
  • oblanie śmietanką i obsypanie kokosem 6. DEKORACJA:
    Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Delikatnie studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewamy na przygotowane ciasto. Nożem gładzimy całość. Ze śmietanki formujemy także ogonek. Z daktyla formujemy oczka i przyklejamy. Całość oprószamy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki by śmietanka stężała.
    Z kartki wycinamy uszy i nosek. Przed podaniem wpinamy w króliczka. Wokół posypujemy waflowymi wiórkami. Podajemy!

Porady

Torcik jest delikatny i pyszny! Wielkanoc to czas radości! Zadbajmy o to, by i na naszych stołach było kolorowo i wesoło! Elementy zdobnicze to nie tylko odświętny obrus, firanki, czy stroiki- to także dekoracja potraw:).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować