Wielkanocny baranek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kiedy byłam dzieckiem moja Babcia piekła w domu baranka, którego w Niedzielę Wielkanocną zjadaliśmy na deser. Obecnie mało kto piecze baranki w domu, bo przecież można kupić gotowy za kilka złotych. Tylko, że taki baranek najczęściej jest suchy i niesmaczny a do tego niezbyt dekoracyjny.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jajka
    3/4 szklanki mąki
    125 g mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    190 g masła roztopionego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta wielkanocne Desery

Wielkanocny baranek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Wlać wystudzone masło i wsypać skórkę z cytryny. Wymieszać. Foremkę rozłożyć, wysmarować masłem i spiąć z powrotem. Przełożyć do niej ciasto do 3/4 wysokości formy. Wstawić
    do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około pół godziny, sprawdzając drewnianym patyczkiem.
    Po upieczeniu baranka pozostawić w formie na kilka minut a następnie delikatnie wyjąć rozpinając foremkę. Wierzch można polukrować, ozdobić masą cukrową, czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować