Wielkanocny barszcz chrzanowy

4.5 (149 ocen)

Barszcz chrzanowy to moje tradycyjne danie Wielkanocne,zawsze jemy go na śniadanie.Bez niego to nie było by świąt ,dodam jeszcze że to danie to u mnie w domu przechodzi z pokolenia na pokolenie.

Składniki:

  • 0,5 kilograma żeberek wędzonych

    1 szklanka zakwasu na żurek

    1 kilogram korzenia chrzanu

    3 łyżki mąki pszennej

    1 szklanka śmietany 30 %

    3 jajka

    Sok z cytryny

    Sól,pieprz

    2 listki laurowe

    3 ziela angielskie

    5 ziaren pieprzu

    Vegeta
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Wielkanocny barszcz chrzanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy żeberka ,listki laurowe,ziarna ziela angielskiego i pieprzu.Zalewamy 4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa.Wywar przecedzamy,doprawiamy do smaku vegetą.Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach,skrapiamy lekko sokiem z cytryny , dodajemy do barszczu.Gotujemy przez 20 minut , wlewamy zakwas ,gotujemy jeszcze chwilę.Zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie i dodajemy do barszczu.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zdejmujemy z ognia ,odstawiamy na 30-40 minut żeby barszcz lekko przestygł.Do miski wlewamy śmietanę ,wbijamy jajka i miksujemy,wlewamy po trochu do barszczu ciągle mieszając, uważając żeby śmietana się nie zważyła.

Porady

Barszcz podajemy z ugotowanymi jajkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować