Wielkanocny mazurek stefankowy

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Skończyłam technikum gastronomiczne, a następnie studia. Teraz pracuję. Lubię przebywać w kuchni i przygotowywać rozmaite dania.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    150 g cukru pudru
    4 jajka
    150 g masła

    Krem:
    250 g masła
    100 g cukru pudru
    3 jajka
    20 g kakao
    łyżka stołowa spirytusu
    owoce i bakalie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wielkanocny mazurek stefankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocny mazurek stefankowy 1. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem do konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy jajka i dalej ucieramy. Wsypujemy mąkę, lekko mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części i z każdej pieczemy jednakowy placek.
  • 2. Przygotowujemy krem. Wcześniej wyjęte z lodówki masło starannie ucieramy i dodajemy stopniowo ubite na parze jajka z cukrem. Delikatnie
    mieszamy, następnie dodajemy kakao, spirytus i dokładnie ucieramy.
  • 3. Ostudzone placki smarujemy równomiernie kremem, kładziemy jeden na drugi i ciasto wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu oblewamy mazurek
    polewą czekoladową. Świątecznie dekorujemy.

Porady

● Do ozdoby możemy też użyć owoców kandyzowanych. ● Zamiast polewą czekoladową ciasto można polać gorzką, rozpuszczoną na małym ogniu, czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować