Wielkanocny pasztet jajeczny

0 (0 ocen)

Pasztet smakuje wybornie, pomimo ze nie ma w nim mięsa. Ozdobi wielkanocny stół,zapewniam Was zniknie najszybciej, ale cały trud z pewnością docenią goście i domownicy.Pasztet podajemy na gorąco, na zimno z różnymi sosami tatarskim, chrzanowym, cebulowym,tuńczykowym lub wiosennym.

Składniki:

  • składniki
    10 jajek Farmio
    2 cebule średniej wielkości
    3 łyżki oleju
    3/4 szkl otręby owsianych mielonych
    5 dag śmietany
    2 żółtka
    2 białka
    2 łyżki koperku
    2 łyżki natki pietruszki
    5 łyżek groszku zielonego mrożonego lub konserwowego
    1/2 szkl mini marchewek mrożonych
    4 łyżki startego żółtego sera
    1 łyżka stopionego masła lub masła klarownego
    sól
    pieprz
    przyprawa do jajek (jeśli ktoś lubi)
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wielkanocny pasztet jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy jajka na twardo. Cebulę obieramy,siekamy wkładamy do miski posypujemy szczyptą cukru mieszamy,odstawiamy na 15 minut,następnie szklimy na patelni na oleju. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Do miski wkładamy pokrojone jajka, otręby, cebulę,śmietanę, pietruszkę, koperek, groszek zielony delikatnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do jajek.Kiedy masa jajeczna jest doprawiona dodajemy surowe żółtka,mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno z dodatkiem soli, łączymy z naszą masą jajeczną.
    Do foremki silnikowej wkładamy połowę naszej masy na której układamy mini marchewki,przykrywamy pozostałą masą jajeczną,uklepujemy równamy brzegi. Wierzch posypujemy startym serem skrapiamy stopionym masłem. Pasztet jajeczny wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na około 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować