Wieloowocowy kompot z syropem klonowym

0 (0 ocen)

Pyszny orzeźwiający słodko-kwaśny kompot :)

Składniki:

  • 210 g moreli
    1 duże jabłko
    3 łyżki cukru trzcinowego
    3 szklanki leśnych owoców mrożonych
    4 suszone śliwki
    3 suszone figi
    2 litry wody
    2-4 łyżek syropu klonowego

Wieloowocowy kompot z syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • morele i jablko zasypać cukrem 1. Jabłko i morele umyć. Morele przekroić na pół i pozbawić pestek. Przełożyć do miski. Jabłko obrać,pozbawić nasion i pokroić w duże kawałki. Dodać do moreli. Wsypać cukier i dłońmi wszystko dobrze wymieszać lekko ugniatając owoce. Przykryć i odstawić na 30 minut. Następnie przełożyć do garnka ( wlać szklankę wody do miski i zebrać wszystkie smaki które się w niej zgromadziły),dodać mrożone owoce,śliwki i porwane na kawałki figi. Wlać wodę i gotować do miękkości owoców. Zdjąć z ognia,delikatnie przestudzić. Dodać syrop klonowy ( ilość zależy od tego jak bardzo kompot jest kwaśny). Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy