Wieloziarniste rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiać.Drożdże rozkruszyć,dodać cukier i połowę wody oraz 2 łyżki mąki.Rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
2.Ziarna uprażyć na suchej patelni uważając by się nie przypaliły.Połączyć wszystkie składniki i wyrobić miękkie i sprężyste ciasto.(W trakcie wyrabiania dodałam 4 łyżki letniej wody, bo ciasto było bardzo twarde).Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok.1 godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączoną powierzchnię i rozwałkować na koło o średnicy ok.35 cm.Pociąć na 8 równych trójkątów.Każdy z trójkątów zwinąć,zaczynając od szerszego końca
4.Bułeczki ułożyć w niewielkich odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 - 40 minut.Przed włożeniem do piekarnika letnią wodą i posypać ziarnami.Piec w temperaturze 200' przez 15 - 20 minut
Komentarze