Wieloziarniste rogaliki

0 (0 ocen)

Zwijane jak rogaliki, wypełnione nasionami aż do chrupiącej skórki.

Składniki:

  • (na 8 bułeczek)
    260 g mąki pszennej
    100 g mąki pszennej razowej
    10 g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    200 g letniej wody
    2 czubate łyżki ziaren słonecznika
    2 czubate łyżki sezamu
    2 czubate łyżki siemienia lnianego
    2 czubate łyżki maku
    1 łyżeczka soli
    Dodatkowo:
    ziarna do posypania
    woda do posmarowania bułeczek

Wieloziarniste rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiać.Drożdże rozkruszyć,dodać cukier i połowę wody oraz 2 łyżki mąki.Rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 2. Ziarna uprażyć na suchej patelni uważając by się nie przypaliły.Połączyć wszystkie składniki i wyrobić miękkie i sprężyste ciasto.(W trakcie wyrabiania dodałam 4 łyżki letniej wody, bo ciasto było bardzo twarde).Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok.1 godzinę.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączoną powierzchnię i rozwałkować na koło o średnicy ok.35 cm.Pociąć na 8 równych trójkątów.Każdy z trójkątów zwinąć,zaczynając od szerszego końca
  • 4. Bułeczki ułożyć w niewielkich odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 - 40 minut.Przed włożeniem do piekarnika letnią wodą i posypać ziarnami.Piec w temperaturze 200' przez 15 - 20 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy