Szybka zapiekanka na kolację z przyjaciółmi. Polecam.
30 min
Składniki:
1 kg mrożonych frytek
200 ml sosu meksykańskiego
250 ml sosu tysiąca wysp
0,5 puszki kukurydzy
450 gr. mięsa mielonego indyczego
3 plastry sera żółtego, np. Radamer
Przyprawy: sól, pieprz, czerwona czubrica, granulowany czosnek
Wiener fritten, czyli frytki po wiedeńsku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Frytki pieczemy na blasze w nagrzanym do 200stC piekarniku ok. 20 minut.
2.Mielone smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem czubricą i czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy kukurydzę. Mieszamy.
3.Frytki wyciągamy pieca. Do naczynia żaroodpornego dodajemy warstwami frytki, na przemian sos meksykański i sos tysiąca wysp i mielone z kukurydzą. Znowu frytki, sosy, itd. Zaczynamy frytkami, kończymy frytkami. Na sam wierzch kładziemy plastry żółtego sera.
4.Zapiekankę piec jeszcze ok. 20 minut w temperaturze 200stC, aż się ser ładnie roztopi.
Porady
Zapiekankę można sobie już wcześniej przygotować, przed podaniem tylko zapiec, aby ser się ładnie rozpuścił.
Komentarze