Wiener Fritten, czyli frytki po wiedeńsku.

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

Szybka zapiekanka na kolację z przyjaciółmi. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mrożonych frytek
    200 ml sosu meksykańskiego
    250 ml sosu tysiąca wysp
    0,5 puszki kukurydzy
    450 gr. mięsa mielonego indyczego
    3 plastry sera żółtego, np. Radamer
    Przyprawy: sól, pieprz, czerwona czubrica, granulowany czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Wiener fritten, czyli frytki po wiedeńsku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Frytki pieczemy na blasze w nagrzanym do 200stC piekarniku ok. 20 minut.
  • 2. Mielone smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem czubricą i czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy kukurydzę. Mieszamy.
  • 3. Frytki wyciągamy pieca. Do naczynia żaroodpornego dodajemy warstwami frytki, na przemian sos meksykański i sos tysiąca wysp i mielone z kukurydzą. Znowu frytki, sosy, itd. Zaczynamy frytkami, kończymy frytkami. Na sam wierzch kładziemy plastry żółtego sera.
  • Wiener Fritten, czyli frytki po wiedeńsku. 4. Zapiekankę piec jeszcze ok. 20 minut w temperaturze 200stC, aż się ser ładnie roztopi.

Porady

Zapiekankę można sobie już wcześniej przygotować, przed podaniem tylko zapiec, aby ser się ładnie rozpuścił.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować