Wieniec drożdżowy z migdałami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temp. pokojową.
Drożdże wkruszyć do mleka, dodać 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki, wymieszać.Zaczyn przełożyć do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
2.Dodawać po jednym jajku + żółtko i po łyżce mąki wyrabiać robotem kuchennym, dodać skórkę z cytryny a na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać dotąd aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i będzie miało lśniącą powierzchnię.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość, miskę przykryć ściereczką.
3.Nadzienie:
Źurawinę przecedzić, pozostały alkohol pozostawić do późniejszego spożycia. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać w misce, wstawić do lodówki do momentu aż ciasto będzie gotowe.
4.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.Rozwałkować na dosyć długi prostokąt.
5.Nadzienie wyłożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować pozostawiając brzegi ciasta wolne.
6.Ciasto zwinąć w roladę.
7.Ciasto przeciąć w wzdłuż pozostawiając ok 2 cm z jednego końca nieprzecięte.Przekładać na przemian w mini warkocz, częścią środkową na zewnątrz.
8.Połączyć oba końce tworząc wieniec.
9.Wieniec delikatnie przenieść na formę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem.
10.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopniok. 50 minut.Przestudzić.
11.Lukier:
Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, polać po cieście drożdżowym. Posypać płatkami migdałowymi.
Porady
Forma: okragła najlepiej z kominkiem, u mnie tortownica o średnicy 30 cm.
Komentarze