Wieniec drożdżowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 Mąkę wsypać do miski, dodać miękkie masło , wymieszać z mąką.
2 Dodać rozkruszone drożdże i resztę składników ciasta, wymieszać. Wyłożyć na stolnicę, zagnieść elastyczne ciasto.
Przełożyć ciasto do miski, nakryć ściereczką , odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na prostokąt grubości około pół centymetra.
Ciasto posypać cukrem, rozdrobnioną czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową, zwinąć roladę.
4. Rozciąć roladę rozpoczynając od środka w jedną i drugą stronę, zostawiając na środku 3 cm, kawałek w całości.
Zapleć każdą część, tak żeby przecięta strona, była na wierzchu.
5. Skleić końce ciasta i utworzyć wieniec. Ułożyć w formie , przykryć ściereczką, odstawić do na 20 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować mlekiem, piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
6. Powidła rozprowadzić łyżką gorącej wody, dodać cukier puder, wymieszać, posmarować gorące ciasto. Wystudzić.
SMACZNEGO!!!!!
2.Mąkę wsypać do miski, dodać miękkie masło , wymieszać.
3.Dodać rozkruszone drożdże i resztę składników, wymieszać. Wyłożyć na stolnicę, zagnieść elastyczne ciasto.
Przełożyć ciasto do miski, nakryć ściereczką , odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na prostokąt grubości około pół centymetra.
Ciasto posypać cukrem, rozdrobnioną czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową, zwinąć roladę.
5.Rozciąć roladę rozpoczynając od środka w jedną i drugą stronę, zostawiając na środku 3 cm kawałek w całości.
Zapleć każdą część, tak żeby przecięta strona, była na wierzchu.
6.Skleić końce ciasta, utworzyć wieniec. Ułożyć w formie , przykryć ściereczką, odstawić do na 20 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować mlekiem, piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
Komentarze