Wieniec pizzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozetrzeć razem do momentu uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać olej, sól, jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.
2.Nadzienie:
Całość posmarować ketchupem. Wędlinę pokroić na słupki, paprykę podobnie pokroić, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki, łącznie z kukurydzą, równomiernie posypać po całości ciasta. Zawinąć na kształt strucli. Przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, zawinąć na kształt koła. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki (nie rozsuwać).
3.Wierzch wieńca posmarować roztrzepanym białkiem, posypać sezamem i siemieniem lnianym. Zostawić do wyrośnięcia na ok 1/2 godziny.
4.Gotowy wieniec wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 22-25 minut.
Komentarze