Wieniec pizzowy

4.92 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Bardzo smaczny i efektowny wytrawny wieniec z pizzowym nadzieniem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 g świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    1 płaska łyżeczka cukru
    50 ml oleju
    1 zaokrąglona łyżeczka soli
    1 duże jajko
    500 g mąki pszennej

    Nadzienie:
    ketchup
    100 g wędliny
    1/2 czerwonej papryki (można zastąpić konserwową)
    100 g żółtego sera
    ok 3 łyżki kukurydzy

    Na wierzch:
    1 białko
    1 łyżka sezamu
    1 łyżka siemienia lnianego






Wystaw ocenę:

4.92 (194 ocen)

Wieniec pizzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizzowy wieniec 1. Ciasto:
    Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozetrzeć razem do momentu uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać olej, sól, jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.
  • Pizzowy wieniec 2. Nadzienie:
    Całość posmarować ketchupem. Wędlinę pokroić na słupki, paprykę podobnie pokroić, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki, łącznie z kukurydzą, równomiernie posypać po całości ciasta. Zawinąć na kształt strucli. Przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, zawinąć na kształt koła. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki (nie rozsuwać).
  • 3. Wierzch wieńca posmarować roztrzepanym białkiem, posypać sezamem i siemieniem lnianym. Zostawić do wyrośnięcia na ok 1/2 godziny.
  • 4. Gotowy wieniec wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 22-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować