Wieniec ryżowy z warzywami i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu,odsączyć.
Marchewkę obrać,umyć i pokroić w kostkę,brokuły i kalafior umyć i podzielić na małe różyczki przełożyć do garnka dodać groszek i ugotować do miękkości,odsączyć.Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,zieleninę posiekać.
2.Do ugotowanego ryżu dodać,ugotowane warzywa,cukinię,starty oscypek,serek topiony wymieszany z kremówką,posiekaną zieleninę,sól i pieprz do smaku,całość dokładnie połączyć ze sobą.
3.Foremkę z kominkiem wysmarować masłem,wypełnić ryżem z warzywami,dobrze docisnąć wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i zapiekać około 15 minut.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika wieniec wyłożyć na tackę,odwracając foremkę dnem do góry.
Komentarze