Wieniec ryżowy z warzywami i oscypkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowy,pyszny dodatek do mięs,ryb lub sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków,ale również samodzielne danie na przykład na piątkowy obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g brązowego ryżu
    1 szklanka startego oscypka
    1 mała cukinia
    1/4 główki brokułów
    1/4 główki kalafiora
    1 szklanka zielonego groszku
    duża marchewka
    100 g śmietankowego serka topionego
    2 łyżki kremówki
    po 1/2 pęczka koperku,szczypiorku i natki pietruszki
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieniec ryżowy z warzywami i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu,odsączyć.
    Marchewkę obrać,umyć i pokroić w kostkę,brokuły i kalafior umyć i podzielić na małe różyczki przełożyć do garnka dodać groszek i ugotować do miękkości,odsączyć.Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,zieleninę posiekać.
  • 2. Do ugotowanego ryżu dodać,ugotowane warzywa,cukinię,starty oscypek,serek topiony wymieszany z kremówką,posiekaną zieleninę,sól i pieprz do smaku,całość dokładnie połączyć ze sobą.
  • 3. Foremkę z kominkiem wysmarować masłem,wypełnić ryżem z warzywami,dobrze docisnąć wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i zapiekać około 15 minut.
    Zaraz po wyjęciu z piekarnika wieniec wyłożyć na tackę,odwracając foremkę dnem do góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować