Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem świetnie komponuje się z ziemniakami i surówką tworząc danie obiadowe ale również idealnie prezentuje się podana w formie przystawki lub przekąski.
Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak i dusić około 3-4 minuty. Następnie dodać pokruszony ser feta, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać.
2.Masa mięsna:
Mięso drobiowe, wieprzowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką
do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, majeranek , bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Masę mięsną przełożyć na pergamin, rozwałkować na kształt prostokąta
o wymiarach 35cm x 25cm. Farsz szpinakowy rozsmarować na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę.
4.Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.
Komentarze