Wieprzowa pieczeń w bazylii

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem gospodynią domową. Codziennie gotuję obiady dla czterech osób. Lubię wszelkie nowości kulinarne. To danie idealnie nadaje się na rodzinne przyjęcia lub niedzielny obiad.

Składniki:

  • ● ok. 2 kg łopatki lub szynki
    ● 2 łyżki masła
    ● sól
    ● pieprz
    ● 3 łyżki bazylii
    ● łyżeczka słodkiej papryki
    Zalewa: 4 małe cebule
    ● 2 marchewki
    ● 1/2 selera
    ● 2 łyżki octu
    ● szkl. wody
    ● 2 liście laurowe
    ● 4 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Wieprzowa pieczeń w bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa drobno kroimy. Do
    garnka wlewamy ocet i wodę, wkładamy warzywa i przyprawy.
    Zagotowujemy, studzimy i zalewamy
    mięso. Odstawiamy do
    lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu
    z marynaty mięso nacinamy
    wzdłuż na głębokość 3-4 cm.
  • 2. Miękkie masło ucieramy
    z połową bazylii, doprawiamy do
    smaku solą i papryką. Warzywa
    z zalewy i masło wkładamy do
    nacięć. Mięso związujemy nicią
    bawełnianą. Wkładamy do brytfanny,
    wierzch posypujemy pieprzem
    i pozostałą bazylią. Wlewamy trochę
    wody i pieczemy
    2 godziny w temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować