Jestem gospodynią domową. Codziennie gotuję obiady dla czterech osób. Lubię wszelkie nowości kulinarne. To danie idealnie nadaje się na rodzinne przyjęcia lub niedzielny obiad.
Składniki:
● ok. 2 kg łopatki lub szynki
● 2 łyżki masła
● sól
● pieprz
● 3 łyżki bazylii
● łyżeczka słodkiej papryki
Zalewa: 4 małe cebule
● 2 marchewki
● 1/2 selera
● 2 łyżki octu
● szkl. wody
● 2 liście laurowe
● 4 ziarna ziela angielskiego
Wieprzowa pieczeń w bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa drobno kroimy. Do
garnka wlewamy ocet i wodę, wkładamy warzywa i przyprawy.
Zagotowujemy, studzimy i zalewamy
mięso. Odstawiamy do
lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu
z marynaty mięso nacinamy
wzdłuż na głębokość 3-4 cm.
2.Miękkie masło ucieramy
z połową bazylii, doprawiamy do
smaku solą i papryką. Warzywa
z zalewy i masło wkładamy do
nacięć. Mięso związujemy nicią
bawełnianą. Wkładamy do brytfanny,
wierzch posypujemy pieprzem
i pozostałą bazylią. Wlewamy trochę
wody i pieczemy
2 godziny w temp. 180 °C.
Komentarze