Wieprzowina z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna na rodzinny obiad

  • 60 min

Składniki:

  • łopatka wieprzowa 0,9 kg
    sól ½ łyżeczki
    papryka 1 łyżeczka
    olej 2 łyżki
    sok jabłkowy 1 szklanka
    sherry 1 szklanka
    jabłka 4 (Złota Reneta)
    mąka pszenna 2 łyżki
    woda 3 łyżki
    ryż ugotowany, gorący 4 szklanki

Wieprzowina z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszenie mięsa z sokiem jabłkowym i sherry. 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić solą i papryką. Przyrumienić na oleju. Dolać sok jabłkowy i sherry, gotować na małym ogniu, aż będzie miękkie.
  • Zagęszczenie sosu pastą mączną. 2. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Rozprowadzić mąkę w wodzie, tworząc pastę, dodać do sosu, gotować na małym ogniu do zagęszczenia. Sosem z wieprzowiną polać ryż.

Porady

Zamiast łopatki można użyc szynki lub innego chudego kawałka wieprzowiny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy