To sposób na pysznie, zdrowe i kolorowe dodanie wieprzowiny! Jak się okazuje wieprzowina i warzywa bardzo do siebie pasują. Do tego ryż i mamy bardzo smaczny, oryginalny obiad.
Składniki:
Składniki:
• Ok. 800 g wieprzowiny,
• 1 duży kalafior,
• 0,5 czerwonej papryki,
• 1 cebula,
• 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
• 2 szklanki wody,
• 2 łyżki śmietany,
• Olej do smażenia,
• 2-3 łyżeczki sosu sojowego,
• Sól, pieprz do smaku,
• Ostra papryka do smaku,
• Przyprawa do wieprzowiny,
• Mały pęczek natki pietruszki
Wieprzowina z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w paseczki. Pokrojone nacieramy przyprawami i pozostawiamy na około 2 godziny w chłodzie.
2.Po tym czasie cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso i razem smażymy do miękkości.
Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę.
3.Między czasie kalafior dzielimy na różyczki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i obsmażamy go. Następnie zalewamy kalafior mieszaniną wody i mąki ziemniaczanej. Całość delikatnie doprawiamy, przykrywamy i gotujemy do miękkości.
4.Tak przygotowany kalafior łączymy z gotowym mięsem. Razem podgrzewamy, zabielamy mąką i doprawiamy do smaku. Na koniec dajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Komentarze