Wieprzowina z pieczarkami

4.98 (162 ocen)

Najbardziej lubię dania jednogarnkowe – dużo smaku, mało zmywania

Składniki:

  • 65 dag odtłuszczonej łopatki wieprzowej
    50 dag pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    2 czubate łyżeczki mąki pszennej
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżka sosu sojowego
    liść laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
    majeranek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.98 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w kostkę, oprószyłam solą i pieprzem.
  • 2. i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyściłam i opłukałam, każdą pokroiłam na około 12 kawałków (nie za drobno).
  • 3. W rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojone mięso i smażyłam chwilkę. Następnie dodałam posiekaną cebulę i czosnek.
  • 4. Kiedy mięso było zrumienione, a cebula zeszklona, dodałam pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki puściły sok i zmiękły, dolałam wrzącej wody, tak aby całość była zakryta płynem, dodałam sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy, i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu. Dwukrotnie uzupełniłam odparowaną wodę.
  • 5. W kubeczku dokładnie roztarłam mąkę z małą ilością zimnej wody, a następnie ze śmietaną, tak aby nie było grudek. Kiedy mięso było wystarczająco miękkie, wlałam do niego, mieszając, roztartą mąkę i majeranek. Pogotowałam chwilę, aby mąka przestała być surowa.
  • 6. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Podałam z kluskami śląskimi.

Porady

wieprzowina, łopatka, pieczarki, cebula, śmietana,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować