Wieprzowina z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w kostkę, oprószyłam solą i pieprzem.
2.i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyściłam i opłukałam, każdą pokroiłam na około 12 kawałków (nie za drobno).
3.W rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojone mięso i smażyłam chwilkę. Następnie dodałam posiekaną cebulę i czosnek.
4.Kiedy mięso było zrumienione, a cebula zeszklona, dodałam pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki puściły sok i zmiękły, dolałam wrzącej wody, tak aby całość była zakryta płynem, dodałam sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy, i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu. Dwukrotnie uzupełniłam odparowaną wodę.
5.W kubeczku dokładnie roztarłam mąkę z małą ilością zimnej wody, a następnie ze śmietaną, tak aby nie było grudek. Kiedy mięso było wystarczająco miękkie, wlałam do niego, mieszając, roztartą mąkę i majeranek. Pogotowałam chwilę, aby mąka przestała być surowa.
6.Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Podałam z kluskami śląskimi.
Komentarze