Wieprzowina z warzywami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę umyć, wysuszyć, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na złoto na oleju razem z pokrojoną w piórka cebulą i czosnkiem, zalać około 1,2 litra wody (ma przykryć mięso), wrzucić przyprawy, gotować pod przykryciem około 40 minut.
Warzywa wrzucić na patelnię, podlać około 3 łyżkami oleju, smażyć około 10 minut, wrzucić do mięsa ( w połowie gotowania). W razie potrzeby uzupełniać sos dolewając wrzącej wody.
Na tym samym tłuszczu wytopić boczek pokrojony w kosteczkę, a następnie wrzucić go do sosu.
Całość gotować razem około 20 minut. Sos można zagęścić mąką z wodą ( około 1 łyżki na ¼ szklanki wody).
Podawać na przykład z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem.
Porady
Do mięska możemy dodać również koncentrat pomidorowy lub pomidorki świeże lub z puszki.
Komentarze