wieprzowina z warzywami i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Aromatyczny, bardzo sycący i niedrogi obiad, polecam :)

  • 60 min

Składniki:

  • 600 gramów chudej wieprzowiny ( u mnie szynka)
    450 gramów mieszanki meksykańskiej mrożonej
    sól ( niewiele ze względu na boczek), pieprz
    ostra i słodka papryka wg upodobań
    ziele angielskie ( około 5 ziarenek)
    100 gramów wędzonego boczku
    liść laurowy
    2 średnie cebule
    1 zmiażdżony ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Wieprzowina z warzywami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć, wysuszyć, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na złoto na oleju razem z pokrojoną w piórka cebulą i czosnkiem, zalać około 1,2 litra wody (ma przykryć mięso), wrzucić przyprawy, gotować pod przykryciem około 40 minut.
    Warzywa wrzucić na patelnię, podlać około 3 łyżkami oleju, smażyć około 10 minut, wrzucić do mięsa ( w połowie gotowania). W razie potrzeby uzupełniać sos dolewając wrzącej wody.
    Na tym samym tłuszczu wytopić boczek pokrojony w kosteczkę, a następnie wrzucić go do sosu.
    Całość gotować razem około 20 minut. Sos można zagęścić mąką z wodą ( około 1 łyżki na ¼ szklanki wody).
    Podawać na przykład z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem.

Porady

Do mięska możemy dodać również koncentrat pomidorowy lub pomidorki świeże lub z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wieprzowina Wellington

To może cię zainteresować