Wieprzowina po chińsku

4.49 (181 ocen)

  • 30 min

Kuchnia chińska jest szybka i bogata w różnorodne warzywa, idealna na lato :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 plastry schabu
    garść grzybów mun
    1 marchewka
    1/2 papryki
    1/2 szklanki zielonego groszku
    garść kiełków soi w zalewie
    sos sojowy
    sos teryiaki
    sos chili-czosnkowy
    przyprawa do kuchni chińskiej
    olej arachidowy
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    dodatkowo:
    makaron ryżowy wstążki
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki warzywne 1. Grzyby mun namoczyć i pokroić w paseczki. Marchewkę i paprykę pokroić w zapałkę. Kiełki osączyć z zalewy.
  • Smażące się mięsko 2. Mięso pokroić w cienkie paseczki (najlepiej jak jest lekko zmrożone). Dodać 2 łyżki sosy teryiaki, 1/2 łyżeczki sosu chili i 1/2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich. Odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Olej arachidowy rozgrzać na patelni, podsmażyć mięso i przełożyć na talerz.
  • Warzywa na patelni 3. Na rozgrzaną patelnię wrzucić marchewkę i groszek, po kilku minutach dodać paprykę i grzyby, na końcu kiełki. Do warzyw dodać mięso. Do wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać na patelnię. Dokładnie wymieszać. Podawać z makaronem ryżowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby mun Kiełki soi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Chińska Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować