Chińskie danie które przygotujesz w domu,nie jest ani trudne,ani pracochłonne,należy uważać z soleniem mięsa ponieważ w sosie jest dodatek sosu sojowego który jest lekko słonawy,polecam!
45 min
Składniki:
200 g makaronu ryżowego wstążki
45 dag szynki bez kości
1 średni por
1 puszka ananasa
20 dag warzyw na patelnię do smażenia(marchewka,kiełki soi,papryka,bambus)
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu
1 łyżeczka chińskiej przyprawy "pięć smaków"
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju
2 łyżki ziaren sezamu
sól pieprz do smaku
Wieprzowina po chińsku z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy kroimy w kostkę lub na paseczki,oprószamy solą przyprawą pięć smaków,wrzucamy do woka lub rondla i dusimy pod przykryciem dorzucając w między czasie por oraz mieszankę warzywną ,ananasa pokrojonego w kostkę,całość smażymy aż będzie miękkie,dolewamy przecier pomidorowy,koncentrat,wlewamy sos sojowy,zakwaszamy octem,dodajemy miód i gotujemy jeszcze chwilę oprószamy mąką kukurydzianą mieszamy aż sos lekko zgęstnieje.Doprawić ewentualnie pieprzem do smaku.
2.Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni.Makaron ryżowy przygotować z przepisu na opakowaniu.
Makaron wyłożyć na talerz polać sosem,posypać ziarnem sezamu i podawać.
Komentarze