Wieprzowina po chińsku z sezamem

4.5 (143 ocen)

  • 45 min

Chińskie danie które przygotujesz w domu,nie jest ani trudne,ani pracochłonne,należy uważać z soleniem mięsa ponieważ w sosie jest dodatek sosu sojowego który jest lekko słonawy,polecam!

  • 45 min

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego wstążki
    45 dag szynki bez kości
    1 średni por
    1 puszka ananasa
    20 dag warzyw na patelnię do smażenia(marchewka,kiełki soi,papryka,bambus)
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    1 łyżka koncentratu
    1 łyżeczka chińskiej przyprawy "pięć smaków"
    1 łyżka miodu
    1 łyżka octu winnego
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    2 łyżki oleju
    2 łyżki ziaren sezamu
    sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Szynki

Wieprzowina po chińsku z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy kroimy w kostkę lub na paseczki,oprószamy solą przyprawą pięć smaków,wrzucamy do woka lub rondla i dusimy pod przykryciem dorzucając w między czasie por oraz mieszankę warzywną ,ananasa pokrojonego w kostkę,całość smażymy aż będzie miękkie,dolewamy przecier pomidorowy,koncentrat,wlewamy sos sojowy,zakwaszamy octem,dodajemy miód i gotujemy jeszcze chwilę oprószamy mąką kukurydzianą mieszamy aż sos lekko zgęstnieje.Doprawić ewentualnie pieprzem do smaku.
  • 2. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni.Makaron ryżowy przygotować z przepisu na opakowaniu.

    Makaron wyłożyć na talerz polać sosem,posypać ziarnem sezamu i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować