Wieprzowina po chińsku z warzywami

4.48 (158 ocen)

Wieprzowina po chińsku to danie, które bardzo rozgrzewa, a zarazem jest lekkie dzięki przewadze warzyw. Dzięki orientalnym przyprawom danie chińskie z wieprzowiną nabiera intensywnego smaku. Dodatkowo sos sojowy sprawia, że wieprzowina z mieszanką chińską nabiera większego wyrazu. Warto pamiętać, że wieprzowina po chińsku z warzywami będzie niskokaloryczne, gdy użyjemy chudego mięsa. Tradycyjnie wieprzowina po chińsku podawana jest z ryżem. Czasem ryż po chińsku można zobaczyć w odmienionej wersji. Wtedy wieprzowina po chińsku podawana jest z makaronem ryżowym.

Składniki:

  • Wieprzowina po chińsku – składniki:
    300 g łopatki lub szynki wieprzowej
    400 g mrożonej mieszanki chińskiej
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    przyprawa chińska
    3 łyżki sosu sojowego
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina po chińsku z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieprzowina po chińsku – przepis:
    Na początku wieprzowinę kroimy w nieduże, bardzo cienkie kawałki. Następnie obsypujemy obficie przyprawą do dań chińskich. Potem smażymy przez około 10 minut na rozgrzanym oleju.
  • 2. Następnie na patelnię dodajemy mieszankę chińską i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie smażymy do momentu wyparowania płynów. Potem do wieprzowiny po chińsku dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę do smaku.
  • 3. Wieprzowina po chińsku powinna być podawana z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wieprzowina po chińsku to jedno z najbardziej znanych dań z kuchni azjatyckiej. Warto wiedzieć, że danie chińskie z wieprzowiną świetnie smakuje posypane uprażonym białym sezamem albo podane z posiekaną natką pietruszki. Ryż po chińsku z wieprzowiną warto przyprawić np.: sproszkowanym suszonym imbirem albo słodką papryką. Podając dania kuchni chińskiej, warto zadbać o odpowiednią zastawę. Wieprzowina po chińsku będzie świetnie smakować, gdy zrównoważymy ją słodkim smakiem. Miseczki w orientalne wzory i bambusowe pałeczki do jedzenia jeszcze bardziej podkreślą azjatycki charakter posiłku.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować