Wieprzowina po chińsku to danie, które bardzo rozgrzewa, a zarazem jest lekkie dzięki przewadze warzyw. Dzięki orientalnym przyprawom danie chińskie z wieprzowiną nabiera intensywnego smaku. Dodatkowo sos sojowy sprawia, że wieprzowina z mieszanką chińską nabiera większego wyrazu. Warto pamiętać, że wieprzowina po chińsku z warzywami będzie niskokaloryczne, gdy użyjemy chudego mięsa. Tradycyjnie wieprzowina po chińsku podawana jest z ryżem. Czasem ryż po chińsku można zobaczyć w odmienionej wersji. Wtedy wieprzowina po chińsku podawana jest z makaronem ryżowym.
4.48 (158 ocen)
Wieprzowina po chińsku to jedno z najbardziej znanych dań z kuchni azjatyckiej. Warto wiedzieć, że danie chińskie z wieprzowiną świetnie smakuje posypane uprażonym białym sezamem albo podane z posiekaną natką pietruszki. Ryż po chińsku z wieprzowiną warto przyprawić np.: sproszkowanym suszonym imbirem albo słodką papryką. Podając dania kuchni chińskiej, warto zadbać o odpowiednią zastawę. Wieprzowina po chińsku będzie świetnie smakować, gdy zrównoważymy ją słodkim smakiem. Miseczki w orientalne wzory i bambusowe pałeczki do jedzenia jeszcze bardziej podkreślą azjatycki charakter posiłku.
Komentarze